Nivåer i BSS simskola

BADDAREN

baddaren.png

Ålder: Från 4 år (om ditt barn inte är vattenvan skall man alltid börja på denna nivå)

Förkunskaper
Nybörjare. Vara mogen att vara själv i bassängen tillsammans med andra barn och instruktörer. Vi uppmanar till att alla barn bottnar (bassängdjup: ca 72 - 90cm)! Inga föräldrar med i vattnet. 

Det här tränar vi på
"Baddaren" är bra nivå för alla barn som vill få vattenvanan. Här arbetar vi med att känna trygghet i vattnet och få baskunskaperna: att doppa, andas och flyta samt glida i både rygg och magläge. Alla av dem är viktiga moment som ligger till grund för god simteknik.

Mål Baddaren 

Simmärken kopplade till denna nivå: Baddaren Blå

 

SKÖLDPADDAN

skoldpaddan.png

Förkunskaper
Vara trygg i- och omkring vatten, samt uppnått målen för Baddaren.
Vi uppmanar till att alla barn bottnar (bassängdjup: ca 72 - 90cm)! Inga föräldrar med i vattnet. 
 

Det här tränar vi på
"Sköldpaddan" är första steget där man lär sig att simma. Vi börjar att sparka på rygg och mage samt öva på armtag i ryggcrawl.  Vattenvana är fortsatt en viktig del och vi tränar mycket på att bubbla, hoppa och förflytta oss i olika riktningar i vattnet. Om gruppen är mogen provar vi att flyta och hoppa i den stora bassängen där barnen inte bottnar.

Mål Sköldpaddan

Simmärken kopplade till denna nivå:  Sköldpaddan, Silverpingvinen

 

PINGVINEN

pingvinen.png

Förkunskaper
Målen i Baddaren och Sköldpaddan skall vara uppnådda. Vi uppmanar till att alla barn bottnar (bassängdjup: ca 72 - 90cm)! Inga föräldrar med i vattnet. 

PINGVINEN* SB - vara mogen att vara själv i motionsbassängen tillsammans med andra barn och instruktörer (bassängdjup: ca 120-380 cm).

Det här tränar vi på
"Pingvinen" är det tredje steget och där arbetar vi för att barnen ska känna säkerhet i djupt vattnet. Vi befäster redan lärd teknik i ryggsim och sedan lär vi ut magcrawl. Att kontrollerat kunna andas till sidan i frisim är också ett viktigt moment. Vi bygger på vattenvana med att simma 10 meter på rygg och mage.

Mål Pingvinen

Simmärken kopplade till denna nivå: Guldpingvinen 

 

FISKEN

fisken.png

Förkunskaper
Målen för Sköldpaddan och Pingvinen ska vara uppnådda.

Det här tränar vi på

"Fisken" är den fjärde nivån och där övar vi för att förbättra tekniken i ryggcrawl och frisim. Uthålligheten förbättras dels genom att tekniken blir bättre och dels genom att vi övar på att simma längre sträckor. På denna nivå tär vi även ett steg framåt och simmar på djupt vatten, samt påbörjar inlärningen av bröstsimsbentag.

Mål Fisken

Simmärken kopplade till denna nivå: Guldfisken
 

HAJEN

hajen.png

Detta är vårt sista steg i simskolan.

Förkunskaper
Målen för tidigare nivåer skall vara uppnådda.

Det här tränar vi på
På denna nivå vidareutvecklar vi ryggsim, frisim och bröstsim för att trygga en god simkunnighet. Vi påbörjar inlärningen av fjärilsim. Moment som längddyk, fjärilskickar, kullerbyttor och klädsim finns också med som viktiga inslag.

När målen för denna kurs är avklarad så är deltagarna simkunniga enligt Svenska Simförbundets riktlinjer.

Mål Hajen Brons

Mål Hajen Silver

Mål Hajen Guld

Simmärken kopplade till denna nivå: Hajen Brons, Hajen Silver och Hajen Guld

 

➡️ Nästa steg är Teknikskolan!


SENARE START PÅ SIMSKOLAN?

STEG 1 och STEG 2 är simskolegrupper för barn som börjar lära sig simma när de är lite äldre. Dessa grupper rekommenderar vi barn från 8 år, som inte tidigare gått i vår simskola.

STEG 1

Förkunskaper
Nybörjare. Vara mogen att vara själv i motionsbassängen tillsammans med andra barn och instruktörer (bassängdjup: ca 120-380 cm).

Det här tränar vi på
På denna nivå tränar vi samman momenten från nivåerna Baddaren, Sköldpaddan och Pingvinen. Stort fokus ligger på vattenvana och att bli trygg på djupt vatten. Vi introducerar ryggsim och frisim. Målet är att kunna simma korta sträckor självständigt på mage och rygg på djupt vatten.

 

STEG 2

Förkunskaper
Målen för STEG 1 ska vara uppnådda.

Det här tränar vi på
Vi tränar samman momenten från nivåerna Fisken och Hajen Brons. Vi vidareutvecklar ryggsim och frisim. Samtidigt introducerar vi bröstsim och kickarna till fjärilsim. Målet är att kunna simma mellan 25-100 meter på mage och rygg.